Nederlandse School voor Klassieke Shiatsu

shiatsu,do-in,gezondheid,nederland,health,opleiding,school,cursus workshops,shiatsu-therapie,den-haag,diagnosis,gratis,stress, behandeling,beroepsvereniging,ontspanning,oplossing,treatment,vriendelijk,diagnose,fitness

De HBO niveau Klassieke Shiatsu opleiding

Wat U moet weten van en over HBO Niveau onderzoek voor verzekeraars. Lees meer >>


Doel van de HBO niveau opleiding

De opleiding tot klassieke Shiatsu therapeut is een vierjarige HBO niveau beroepsopleiding die tot doel heeft de studenten op te leiden tot het beroep van Shiatsu therapeut. Een volwaardig Shiatsu therapeut voldoet aan de in de beroepscompetenties geformuleerde eisen. Deze competenties worden gedurende de vier studiejaren ontwikkeld door een intensief lesprogramma dat bestaat uit theoretische en praktische toepassingen. 


Maar er is meer.....


Shiatsu studeren bij de N.S.K.S. betekent niet slechts een studie volgen, shiatsu bestuderen betekent zoveel meer.

Naast de beschreven beroepscompetenties staat de persoonlijke ontwikkeling en groei van de student centraal. 

Het is voor de N.S.K.S. van belang dat studenten gedurende de vier jaar hun waarnemingsvermogen, intuïtie en sensitiviteit ontwikkelen en verfijnen. Iedereen kan leren om shiatsu te beoefenen en er zijn inmiddels vele vormen ontwikkeld die in min of meerdere mate een klinische aanpak hebben.

Voor de N.S.K.S. onderscheidt een goede Shiatsu therapeut zich echter door zijn vermogen om contact te maken met de patiënt.

Om met zijn gevoel door de buitenste lagen heen 'kijken' en op een diep niveau te kunnen waarnemen, zodat hij in staat is tot de kern van het probleem door te dringen. De school streeft ernaar om deze vermogens optimaal te ontwikkelen. 

Hieronder volgt een korte passage uit het verslag van Anushka Hofman van het European Shiatsu Congress 2007 waarin het verschil tussen studenten van de N.S.K.S en andere scholen kernachtig wordt verwoord: 

"De studenten van de school, er waren er 15 van de N.S.K.S., hebben een zeer bijzondere indruk achtergelaten. Er waren een aantal Zwitserse collega’s die mij vertelden dat ze erg onder de indruk waren van de manier van werken van onze studenten. Ze vonden hen zo invoelend, warm en ondersteunend in hun shiatsu werk en ook zo ondersteunend naar elkaar. Zij vroegen zich af hoe dat kwam."

Let op! 

Doe mee met de NSKS Shiatsu opleiding!

Leer te luisteren naar het lichaam, die van jou en die van anderen

De Shiatsu opleiding van de NSKS leert je weer samen te werken met je eigen lichaam en met dat van anderen. Zes weekenden lang verspreid over het jaar dompel je jezelf onder in de helende kunst van Shiatsu. Gedurende deze weekenden leer je weer afstemmen op je eigen lichaam, ervaar je met gelijkgestemde studenten hoe je al kan helen met simpele behandelingen, en experimenteer je met verschillende houdingen en aanraking.

Schrijf je nu in en start op 30 maart.

Draag een vriend aan en verdien €100,-

De helende kunst van Shiatsu is er voor iedereen. Daarom biedt de NSKS een €100,- vergoeding* aan elke student die een vriend of vriendin introduceert op de opleiding**.
Dat is de helende kunst van het delen.

*Vergoeding wordt uitgekeerd bij het ontvangen van de volledige betaling door de nieuwe student.

**Deze aanbieding geldt alleen als de nieuwe student zich inschrijft voor een van de opleidingsjaren (1e, 2e, 3e, of 4e)

Schrijf je nu in en start op 30 maart.

Vind rust in kennis

Vind rust tijdens de Shiatsu opleiding van de NSKS. Zes weekeinden lang leer je hoe door in contact te staan met het lichaam je langzaam tot diepe rust komt. Samen met gelijkgestemde studenten leer je meer over je eigen lichaam, de helende kracht, beweging van energie en balans.

De dagen beginnen telkens met een Do-In sessie voor je eigen lichaam, waarna je met de taal van Shiatsu een nieuw begrip leert ontwikkelen voor de werkingen van het lichaam.

Schrijf je nu in en start op 30 maart.

Een nieuw beroep als Shiatsu therapeut

Tijd voor een nieuwe uitdaging? Leer de helende kunst van Shiatsu. Als Shiatsu therapeut heb je de mogelijkheid om de mensen om je heen op een diep niveau te assisteren op hun pad. Het is een waardevol beroep.

Doe mee en start op 30 maart.Inhoud van de opleiding

De opleiding is verdeeld in vier studiejaren, elk bestaande uit zes les weekenden. Alle lessen worden gedoceerd door ervaren en gediplomeerde docenten. Daarnaast zijn er bij alle lessen en seminars ervaren assistenten aanwezig. Hieronder vindt u een korte omschrijving van de inhoud van de afzonderlijke studiejaren. 

Klik op de links voor meer details.

 • Niveau 1: 
  Niveau 1 is het basisjaar. Hierin worden alle basistechnieken van shiatsu en Do-In gedoceerd. Aan de orde komen onder andere de begrippen yin/yang, kyo en jitsu. Alle kata's en houdingen worden beoefend en aangeleerd.  
 • Niveau 2:
  Niveau 2 bestudeerd het verloop en inhoud van de klassieke meridianen en de leer van de vijf transformaties. Alle punten worden gelokaliseerd. De student leert voelen en herkennen van meridianen en punten met interpretaties van conditie en status.
 • Niveau 3:
  Niveau 3 staat in het teken van diepgaande diagnose van Hara (buik) en rug en Oosterse manipulatietechnieken. Uitleg en theorie worden sterk gekoppeld aan praktijks uitvoering. 
 • Niveau 4
  Niveau 4 wordt gedoceerd door de Japanse meester Kawada en bestudeerd de 8 Curious Vessels, de zogeheten wondermeridianen. Dit inclusief geschiedenis en oorsprong met diepgaande kennis en praktijk diagnose.  

Structuur van de opleiding

Geïntegreerd lesprogramma
De opleiding heeft een geïntegreerd lesprogramma. Dit houdt in dat de aangeboden lesstof niet is verdeeld in afzonderlijke vakken maar als een samenhangend geheel wordt aangeboden. Elk studiejaar heeft een eigen lesprogramma. De focus ligt op de theoretische en praktische aspecten van Shiatsu en de Oosterse geneeskunde. Daarnaast wordt aandacht besteed aan psychologie, persoonlijkheidsvorming, filosofie, communicatieve vaardigheden en de praktische aspecten van de beroepsuitoefening, zoals praktijkvoering. 

Modulair onderwijssysteem
De N.S.K.S. heeft ervoor gekozen om een modulair onderwijssysteem te hanteren. Dit biedt diverse voordelen. Ten eerste heeft elke student de mogelijk in zijn eigen tempo te studeren en de studie zelf in te richten. Men is bijvoorbeeld verplicht om in vier jaar minimaal 20 diagnoseseminars bij te wonen. Wanneer deze worden gevolgd kan de student zelf bepalen. Dat geldt ook voor de verplichte 300 behandeluren. Daarnaast maakt de modulaire structuur de studie toegankelijk voor studenten die voor persoonlijke doeleinden willen studeren. Zo kan iedereen profiteren van de heilzame effecten van shiatsu en Do-In en van de inzichten die de Oosterse wijsheid te bieden heeft. 

Verplichte modules 
Om als therapeut gekwalificeerd te worden, dient de student gedurende de vier studiejaren verplicht onderstaande modules af te leggen.  

Klik op een van de modules voor meer informatie.
 • Vier studiejaren; 24 weekenden

 • Klik op een van de modules voor meer informatie.Zelfstudie
  Een belangrijk en onmisbaar deel van de opleiding ligt in de zelfstudie van de aangeboden theorie en technieken. De student dient te rekenen op een  gemiddelde belastbaarheid van ongeveer 4 uur per week. De N.S.K.S. raadt de studenten aan om de aangeboden technieken vanaf het begin van de opleiding in de praktijk te oefenen, zowel op patiënten als met elkaar. De school organiseert gratis oefenavonden in de school gedurende het gehele voorseizoen en naseizoen en regelmatig oefenweekenden om het oefenen met elkaar te stimuleren. 

Toelatingseisen

Om te kunnen starten met de opleiding niveau 1 zijn geen specifieke toelatingseisen. Doorzettingsvermogen en interesse zijn voldoende. Bij twijfel wordt voorafgaand in een gesprek getoetst of de student in aanmerking komt. Voor studenten van andere shiatsu opleidingen die willen instromen, wordt verwacht dat zijn hun diploma's en/of certificaten kunnen overleggen. Meer informatie over de toelatingseisen per niveau is vermeld in het reglement bij Downloads & Links .